Info over Isabelle

Isabelle A (Gent, 25 mei 1975) is de artiestennaam van de Vlaamse zangeres Isabelle Adam die eind jaren tachtig en begin jaren negentig bekend werd als tieneridool met hits als Hé, lekker beest, Blank of Zwart en Hemels.

Vroege carrière

Ze werd geboren als Isabelle Adam in de Gentse volkswijk De Muide. Haar vader was garagehouder. In 1987, tijdens een talentenjacht van Walter Capiau, werd ze op haar twaalfde ontdekt door producer Marc Van Beveren. Ze bracht de single “On My Own” uit, een cover van het Griekse zangeresje Nikka Costa waarmee ze in de finale van het soundmixcircuit terechtkwam.

In 1987 kwam haar eerste eigen single op de markt: “De Troika”. Op de BRT (nu Eén) mocht ze het jongerenprogramma Tv Tam Tam presenteren, waarin ze jongeren interviewde over bepaalde thema’s en ook elke aflevering er een lied over zong.

Het grote succes

In 1990 werd haar nummer “Hé, Lekker Beest” een grote nummer één-hit die negen maanden in de hitparade bleef staan en platina haalde. Haar tweede single, “Ik Weet Wat Ik Wil” (1991) haalde goud en haar debuutalbum “Isabelle A” werd platina. De single Blank of Zwart die ze zong tijdens een beruchte aflevering van het BRT-programma Panorama toonde haar engagement tegen racisme. De reportage toonde haar terwijl ze het nummer zong en buiten het Vlaams Blok luidruchtig protesteerde tegen de opvang van asielzoekers in Lint. De 16-jarige zangeres verliet op dat ogenblik ook definitief de schoolbanken. Haar ouders waren een jaar voordien gescheiden. Terugblikkend op haar succes als jeugdidool heeft Isabelle A. al dikwijls aangegeven dat ze regelmatig ongelukkig was doordat ze zo vaak moest optreden en haar ouders en leeftijdsgenootjes amper kon zien.

In 1992 verscheen vervolgens het album “Zeventien” waarvan “Ik heb je nodig” en “Weet je nog” wederom grote hits werden. Ze richtte hierna met Theresa Platteau en Prince Far Out Interactiv op, een internationaal danceproject waaruit in 1994 de single “Slam” voortkwam.

Intussen nam ze ook haar derde album op “Jij doet me leven” waarvan de single “Je Mag Altijd Op Me Rekenen” de Zomerhit van Radio 2 won voor beste Belgische productie. Ook met het nummertje ‘Sarah’ gooide ze hoge ogen.

In 1994 verscheen haar 4de album en klom ze de hitparade in met de nummers ‘Toch zie ik je graag’ en ‘Ik laat je nooit meer gaan’.

Op haar negentiende ging Isabelle alleen wonen. Haar succes was inmiddels afgenomen en door contractproblemen met haar manager mocht ze gedurende twee jaar geen nieuw album meer uitbrengen. Doordat ze jarenlang door haar entourage in het showbizzmilieu was afgeschermd, had ze nu veel moeite zich aan het gewone leven aan te passen.

Isabelle presenteerde in 1995 een poosje bij de pas opgerichte zender VT4 en zong het lied voor de begingeneriek van de net opgestarte VRT-soap Thuis.

Volwassenwording

In 1997 mocht ze echter opnieuw platen uitbrengen en werden “Dansen Voor Jou”, “Hemels” en “Liefste” opnieuw hoge noteringen in de hitlijsten. Tussendoor dook Isabelle A op in muziekprogramma’s als Het Swingpaleis, De Notenclub en Lalala Live.

In 1999 kreeg Isabelle een Wild Card van de VRT en kon zo rechtstreeks (zonder voorronde) deelnemen aan de finale van Eurosong’99. Met haar groepje Natural High nam ze deel met het nummer ‘Finally’. Ze kreeg geen ticket naar Jeruzalem. In de zomer van 1999 bracht ze de single “Blijf me bij” uit.

Vervolgens begon Adam in het Engels te zingen. Samen met Miguel Wiels bracht ze de dance-single “Wish” uit. Daarna werkte Isabelle samen met de producers van onder meer Madonna. Ze bracht het nummer “Calling out your name” uit. Een hitlijstnotering zat er niet in, maar het nummer kwam wel in de toenmalige Q-list van Q-music terecht. Na enkele Engelstalige nummers, zoals het zomerse “Baby Baby”, nam ze in 2004 een duet op met Kaye Styles. Het was een herwerkte versie van het bekende “My Guy” (van Madness).

Jaren 2000

Isabelle Adam en Luc De Vos

Net voor de jaarwisseling van 2006 bracht Isabelle Ik heb hem zo lief uit. Sinds lang geleden stond ze opnieuw op 1 in de Vlaamse hitlijst en had ze een serieuze top 10-hit te pakken in de Ultratop. Ook met haar single Zelfs al kwam je terug vond ze de weg naar de hitlijst. Het stevige rocknummer is een bewerking van Même si tu revenais van Claude François. In 2006 trad Isabelle samen met Luc De Vos (van Gorki) op tijdens de 0110-concerten.[2]

Het jaar 2006 bleek een goed jaar voor Adam. Niet alleen zong ze een duet met Helmut Lotti, tevens mocht ze Rob Vanoudenhoven leren zingen in het VTM-programma Just the Two of Us.

In 2007 werd Isabelle vaste teamleader in het VTM-programma De Foute Quiz. Isabelle wordt ook steevast gevraagd om op compilatie-cd’s te staan, zoals de Levenslijn-cd’s. In 2007 neemt ze samen met Gorki “En dans” op voor de cd: ‘Braveau Clouseau’

De macht der gewoonte

Door de samenwerking met onder anderen Luc De Vos kreeg Isabelle plots heel wat steun uit de ‘alternatieve’ muziekwereld. Na tien jaar kreeg zij de kans een nieuw album op te nemen: De macht der gewoonte. Hiervoor kreeg ze hulp van onder anderen An Pierlé, Sarah Bettens, Stijn Meuris en Sioen. De producer van dienst was Alex Callier van Hooverphonic. In 2008 stelde ze haar nieuwe album voor in de AB in Brussel. Met haar nieuwe album kreeg je o.a. de kans om op te treden tijdens Festival Dranouter

Zoontje Storm

Op 14 september 2010 werd haar zoon, Storm, geboren. De papa is haar vriend, de Antwerpse muzikant Hans Forceville.

The Expendables en De Grietjes

Na de geboorte van Storm bleven de muzieksingles uit, maar af en toe kon je haar horen op een plaat van haar collega’s. Zo zong ze een duet in met Roel Vanderstukken ‘Leven in mijn leven’ en hoor je haar samen met Berlaen de draak steken met haar Tien-Om-Te-Zien-Periode in het nummer ‘Van de regen in den drup’.

In 2012 werd Isabelle A de nieuwe zangeres van The Expendables. Ze volgt er Sofie Van Moll op.[3]

In 2013 richtte ze samen met Evi Goffin en Anneke van Hooff de groep De Grietjes op. Ze nemen de single ‘Sprong in het maanlicht op’. Daarna volgt Silvie DeBie, Evi Goffin op en niet veel daarna mag Esther Sels de fakkel overnemen. Tenslotte neemt Ianthe Tavernier de rol op en zingt ze samen met Isabelle A en Anneke van Hooff, onder de naam: De Grietjes. Andere singles die wat onder de rader bleven: ‘Ons verhaal’ en ‘Geef je nu maar over’ [4]

Liefde voor Muziek

In 2017 deed Isabelle A mee met het derde seizoen van Liefde voor Muziek. Samen met Clouseau, Natalia, Gers Pardoel, Bart Peeters en Josje Huisman(K3) zong ze 6 weken lang een cover de Vlaamse huiskamers in. ‘En Dans’, ‘I’ve only begun to fight’, ‘Lowietse’, ‘Dormir en cuillère’, ‘Eyo’ en ‘Een mooi verhaal’ bracht Isabelle live in het mooie Mallorca. De aflevering over Isabelle A haalde 834.944 kijkers. De artiesten kozen voor de nummers: ‘Dansen voor jou’, ‘Helemaal alleen’ (2x), ‘Blank of Zwart’, ‘Sarah’ en ‘Ik laat je nooit meer gaan’. Door de belangstelling van het programma Liefde voor Muziek kon Isabelle A optreden tijdens The Night of the Proms. Joss Stone en Melanie C stonden eveneens op de affiche. Ze maakt speciaal voor dit event een hedendaagse versie van ‘Blank of Zwart’ en zong ze een duet in met Pieter Embrechts ‘Envoûte-moi’.

Zo zal het zijn

Na haar deelname aan Liefde voor muziek volgde in de zomer van 2017 het album ‘Zo zal het zijn’. Het Album was het 17de best verkochte Belgische album van 2017. Isabelle A deed zo beter dan bijvoorbeeld de nieuwste worp van Natalia of Jef Neve. De single ‘Glad ijs’ haalde een top 5 notering in de Radio 2 top 30. Terwijl ‘De Lifter’ dan weer vaak op Radio 1 te horen was met een top 100 notering in de beste nummers uit de VOX-lijst 2017 van Radio 1. Net zoals met haar vorige plaat ‘De macht der gewoonte’ stak Isabelle A een nominatie op zak als beste Solo Vrouw voor De Mia’s. Ze nam het op tegen Coely, Laura Tesoro en Melanie De Biasio.